Spring naar content

'De Verhalendeur'

Wacht eens even… van wie is dit pakket? Er staat met grote letters: Voorzichtig opgelet!

Dit boek wacht al een hele tijd op een echte held… iemand als jij! Iemand die van een megahoge glijbaan durft te roetsjen, een monster te slim af is (met een koekje ;-), waanzinnig goed is in schatzoeken, overal de weg weet te vinden, of – nou ja – ergens anders supergoed in is. Er ligt namelijk een geheimzinnig pakket klaar om bezorgd te worden. Maar waar moet het naartoe? Bij welke deur moet je zijn? De keuze is reuze! En… wat zou er eigenlijk in het pakket zitten? Volg het spoor, zet je superkracht in, maak slimme plannen en gebruik je fantasie om de opdracht te laten slagen. Achter elke deur wacht een nieuw verhaal… (of stiekem lekker niet 😉

 

Welke deur open jij naar jouw eigen verhaal?

Deur_overwinnen-web

Interactief voorlezen daagt uit tot creatief en oplossingsgericht denken, en stimuleert spelenderwijs de ontwikkeling van executieve functies.

---

Het verhaal op rijm oefent de taal- en spreekvaardigheid en moedigt beginnende lezers en schrijvers aan om hun fantasie te gebruiken.

---

Hardcover glossy omslag, stijlvol afgewerkt, 36 pagina's.

---

ISBN: 978-90-832258-3-8

Fantasie, taalontwikkeling en executieve functies komen samen

De Verhalendeur: Fantasie als kracht in het leren denken en doen

Hoe help je kinderen om te leren denken, keuzes te maken en creatief te blijven – juist in een tijd waarin het onderwijs steeds taliger en resultaatgerichter wordt? Vanuit onze ervaring als leerkrachten in het basisonderwijs én op een mbo voor creatieve vakopleidingen hebben wij 'De Verhalendeur' ontwikkeld: een speels prentenboek dat fantasie, verbeelding en executieve functies samenbrengt in een interactief verhaal voor kinderen vanaf 4 jaar.

Een geheimzinnig pakket moet worden bezorgd – maar waar? En hoe kom je daar? Het kind bepaalt: klimt het over een muur, roept het hulp in, bedenkt een plan of verzint iets totaal onverwachts?

Het boek is geschreven op rijm, met kleurrijke illustraties, humor en speelse opdrachten. Geen avontuur is hetzelfde: achter elke deur schuilt een nieuw verhaal. En belangrijker nog: het kind bepaalt hoe dat verhaal verloopt.

Meer dan een leuk verhaal – een krachtige leeromgeving

Achter de fantasievolle vorm zit een diepere laag. Terwijl kinderen worden uitgedaagd om keuzes te maken en oplossingen te verzinnen, oefenen ze ongemerkt belangrijke executieve functies zoals doorzettingsvermogen, plannen, hulp vragen, impulscontrole, flexibel denken en zelfreflectie. Juist door het ontbreken van een juiste uitkomst komt het creatieve denkproces op gang.

“Als het juiste antwoord ontbreekt, komt het creatieve denken tot leven – en dát is waar leren begint,”. In de klas zien wij hoe verbeelding kinderen helpt om taal te ontwikkelen, zelfvertrouwen op te bouwen en te leren dat fouten maken erbij hoort. Creatief denkvermogen is een vaardigheid die kinderen helpt om niet alleen antwoorden te geven, maar ook zelf vragen te stellen en oplossingen te bedenken.

Wanneer kinderen hun eigen fantasie mogen gebruiken, groeit bovendien hun intrinsieke motivatie. Ze worden nieuwsgierig, betrokken en ervaren eigenaarschap over wat ze doen. In plaats van ‘moeten’ ontstaat er een natuurlijke drang om verder te denken, te proberen en te creëren.

Voor in de klas én thuis

De Verhalendeur komt niet alleen als boek, maar ook met bijbehorend spel- en lesmateriaal. Leerkrachten en ouders kunnen het gebruiken als aanvulling op hun onderwijspraktijk: een speelse manier om te werken aan thema’s als fantasie, executieve functies, taal en talentontwikkeling. Kinderen worden uitgedaagd om hun gedachten onder woorden te brengen, verhalen te bedenken en samen oplossingen te zoeken – zowel mondeling als schriftelijk.

Op school kan het boek worden ingezet aan de verteltafel, in een speelhoek of als startpunt voor thematisch en ontdekkend leren. Voor jongere kinderen is het interactief voor te lezen; oudere kinderen kunnen het zelf lezen, aanvullen en zelfs hun eigen deuren en verhalen bedenken.

Of, zoals het boek zelf zegt: “Durf jij de deur te openen naar je eigen verhaal?”

 

Van de makers van 'Wil je met mij ruilen?' & 'Het verzin-het-lekker-zelf verhaal!'
(Top 3, beste kinderboek 2022 - De Indie Awards)

Inspirerend lesmateriaal

(ruim 150 pagina's!)

Woordkaarten

(met en zonder lidwoorden)

Kleurplaten

(Geef jouw fantasie kleur!)

Vrolijk liedje

(met tekst en bladmuziek)

Over de auteur

‘Soms begint het te kriebelen,  dan spuwen mijn gedachten, als in een magische vulkaanuitbarsting, wolken vol fantasie.’

- Nienke van Dijken -

Mijn interesse in schrijven, creëren en lezen begon heel jong. Geboren en getogen in Nijverdal (1980) met als naaste buren de grote openbare bibliotheek. Ik was er als klein meisje vaak te vinden met mijn neus tussen de boeken. Ik verslond het ene boek na het andere. Sommige boeken vond ik zó mooi dat ik ze in mijn hart bewaarde en meenam. Onze oudste zoon is zelfs vernoemd naar mijn lievelingsprentenboek uit mijn jeugd. Verhalen schrijven voelt als een uitlaadklep voor mijn onuitputbare fantasie. Die creativiteit ontpopt zich in allerlei bezigheden. Na de middelbare school ging ik naar de Pabo. Daar kon, en kan ik nog steeds in mijn rol als leerkracht, mijn fantasie naar hartenlust kwijt in het bedenken van lessen en het voorlezen van de prachtigste prentenboeken. Er bestaat voor mij niets mooiers dan de magie van verwondering en fantasie!

Nienke
Jasper2

Over de illustrator

Met mijn opleiding binnen het Grafisch Lyceum in Zwolle, komt bij mij het tekenen niet helemaal uit de lucht vallen. Maar een heel prentenboek maken in deze digitale tijd, dat is wel andere koek. Ik ben geboren in Hellendoorn (1979) en ik kan je vertellen dat ik in mijn jeugd meer potloden dan boeken vastgehouden heb. ‘Je kunt er zo heerlijk je hoofd mee leegmaken en je fantasie de vrije loop laten.’ Pas op latere leeftijd kwam ik tot de ontdekking dat ik een beelddenker ben, niet altijd handig (dit is zeker na te vragen aan mijn leraar Nederlands), maar bij het illustreren is het een heerlijke eigenschap. Bij iedere zin plopt de illustratie als vanzelf op in mijn hoofd (en een minuut later ook het boek en de film 😉

Groeten Jasper Hofman.

Scroll naar boven