Spring naar content

'Wil je met mij ruilen?'

Prentenboek, les- en spelactiviteiten en meer

'Wil je met mij ruilen?' vraagt het rupsje aan de kolibrie. 'Wauw,' zucht het rupsje, 'zoals jij wil ik ook zijn!' Het rupsje ontdekt op haar reis in de wereld dat er nog veel meer mooie dieren bestaan. Op haar vraag ‘Wil je met mij ruilen’ antwoorden ze: 'Wat heb je dan voor mij?' Zo ontstaan er hilarische dieren! En zeg nu zelf, iedere ezel droomt er toch van om een eenhoorn te worden? Stukje bij beetje verandert het rupsje in een wel heel bijzondere vlinder...

Een fantastisch rijmverhaal met een prikkelende fantasie!

--

De herhaling en de klankkoppeling van letters oefenen op een speelse manier het beginnend lezen.

--

Hardcover glossy omslag, stijlvol A4 formaat, 32 pagina's

--

ISBN: 978-90-9034285-6

Thema van het prentenboek: ‘Durf jij te dromen en te worden wie je bent?’

Een fantastisch grappig verhaal met een filosofische insteek

Een prachtig prentenboek over een rupsje die de wijde wereld intrekt. Vol verwondering kijkt ze naar al het moois om haar heen. Graag zou ze willen zijn als de vogel die ze ontmoet. Door te ruilen met de andere dieren die ze tegenkomt bereikt het rupsje uiteindelijk haar doel.

De onderliggende boodschap is: Je kunt afwachtend zijn, maar je kunt ook door zelf initiatief te nemen, jezelf vragen durven te stellen, te leren, met lef en doorzettingsvermogen, je doel bereiken.

Door de filosofische insteek ontstaat er een prachtige vorm van leesbevordering en taalvaardigheid. De humor en fantasie in het verhaal gecombineerd met de mooie illustraties maakt het voor jong en oud een feestje om te lezen!

Al ruim 1.300 exemplaren verkocht! (start maart 2021)

Inkijkexemplaar:

Inspirerend lesmateriaal

(ruim 150 pagina's!)

Nienke leest voor!

(youtube link van de auteur)

Kleurplaat

(Wie kleurt de mooiste rups)

Vrolijk liedje

(met tekst en bladmuziek)

Over de auteur

‘Soms begint het te kriebelen,  dan spuwen mijn gedachten, als in een magische vulkaanuitbarsting, wolken vol fantasie.’

- Nienke van Dijken -

Zo ook in de zomer van 2020, dé aanleiding tot het schrijven van 'Wil je met mij ruilen'.

Vanaf het moment dat de eerste zomerse zonnestralen de tuin verwarmen ben ik in afwachting van het spotten van mijn lievelingsdier de kolibrievlinder. Het is bij ons thuis ieder jaar weer een wedstrijd wie er als eerste het wonderlijke diertje in het vizier zal krijgen. Vaak is het raak tijdens onze vakantie in een warm land. Dit keer was ik de gelukkige! Terwijl ik gefascineerd zat te kijken en wegsmolt bij het wonderlijke kleine diertje voelde ik die bekende kriebels opkomen. Een eureka moment! Vanaf dat moment wist ik waarover ik mijn eerste prentenboek wilde gaan schrijven.

Mijn interesse in schrijven en lezen begon heel jong.  Geboren en getogen in Nijverdal (1980) met als naaste buren de grote openbare bibliotheek. Ik was er als klein meisje vaak te vinden met mijn neus tussen de boeken. Ik verslond het ene boek na het andere. Sommige boeken vond ik zó mooi dat ik ze in mijn hart bewaarde en meenam. Onze oudste zoon is zelfs vernoemd naar mijn lievelingsprentenboek uit mijn jeugd. Verhalen schrijven voelt als een uitlaadklep voor mijn onuitputbare fantasie. Die creativiteit ontpopt zich in allerlei bezigheden. Na de middelbare school ging ik naar de Pabo. Daar kon, en kan ik nog steeds in mijn rol als leerkracht, mijn fantasie naar hartenlust kwijt in het bedenken van lessen en het voorlezen van de prachtigste prentenboeken. Er bestaat voor mij niets mooiers dan de magie van verwondering en fantasie!

Foto: Marije Jellema
Foto: Marije Jellema
5f0f1b73be

Over de illustrator

Met mijn opleiding binnen het Grafisch Lyceum in Zwolle, komt bij mij het tekenen niet helemaal uit de lucht vallen. Maar een heel prentenboek maken in deze digitale tijd, dat is wel andere koek. Ik ben geboren in Hellendoorn (1979) en ik kan je vertellen dat ik in mijn jeugd meer potloden dan boeken vastgehouden heb. ‘Je kunt er zo heerlijk je hoofd mee leegmaken en je fantasie de vrije loop laten.’ Pas op latere leeftijd kwam ik tot de ontdekking dat ik een beelddenker ben, niet altijd handig (dit is zeker na te vragen aan mijn leraar Nederlands), maar bij het illustreren is het een heerlijke eigenschap. Bij iedere zin plopt de illustratie als vanzelf op in mijn hoofd (en een minuut later ook het boek en de film 😉

Voor 'Wil je met mij ruilen?' heb ik verschillende technieken gebruikt. De basis is opgezet met diverse lagen (kleur)potlood en fineliner. Hierna zijn er accenten gezet met watermarkers, waardoor er meer diepte ontstaat.

En het volgende idee zit alweer in mijn hoofd. Wat dat is? Dat gaan jullie zeker nog zien! Groeten Jasper Hofman.

Scroll naar boven